Тренуємо пам'ять


Багато батьків нарікають на велику кількість інформації, яку отримують в школі їх діти. Вони свято упевнені, що їх чадо фізично не зможе виконати домашнє завдання, що складається з наступних пунктів, наприклад: 



а) вивчити три правила з англійської граматики;

б) підготувати переказ по літературі;

в) запам'ятати доведення теореми Піфагора.

Адже можливості людської пам'яті практично безмежні - так запевняють нас учені. Усім відомо, що пам'ять у вченні не менш важлива, ніж посидючість і дисциплінованість. А учені, що вивчають можливості людського інтелекту, переконані, що ми використовуємо нашу пам'ять лише на 10%. Хоча і ця мала частина дозволяє нам зберігати і відтворювати величезну кількість інформації. До того ж дитяча пам'ять набагато гнучкіша - усі ми знаємо, що вірші в дитинстві вчаться швидше і простіше, ніж в 30 років, а вже про раннє навчання іноземним мовам написано і сказано немало. Але не варто покладатися тільки на природу. Батьки можуть допомогти своїй дитині розвинути і поліпшити його пам'ять, виконуючи з ним нескладні вправи.

Ось 13 прийомів, якими можуть скористатися батьки.

1. "Фотографування". Людина запам'ятовує швидше те, на що звертає пильнішу увагу. У цій грі ми вчимося концентруватися на предметах. Розкладіть різні речі на письмовому столі: іграшки, ручки, листівки, олівці. Запропонуйте дитині уважно розглянути їх, запам'ятавши, що де лежить - як би сфотографувати поглядом. Потім нехай вона закриє очі і згадає, скільки предметів було, їх форму, колір, розмір, розташування і так далі.

2. "Повторення - мати вчення". Усі знають це прислів'я. Але чи знаєте ви, як правильно треба повторювати? Щоб краще запам'ятати матеріал (наприклад, вірш), треба дотримуватися наступної схеми:

 - прочитати кілька разів вголос;

- відтворити по пам'яті відразу після прочитання;

- повторити через 20 хвилин;

 - повторити через 8 годин;

 - повторити через добу, краще всього на ніч.

Річ у тому, що пам'ять буває короткочасною і довготривалою. В першу чергу працює короткочасна пам'ять. Будь-який з нас може повторити останню фразу співрозмовника відразу ж після її вимовлення, але через пару хвилин ми передамо лише її загальний сенс, причому не дослівно, бо об'єм короткочасної пам'яті невеликий. Після повторення інформація "переселяється" в довготривалу пам'ять, де може зберігатися набагато довше - за умови використання даних, що запам'ятали.

 3. "Зображуючи Цицерона". Античний оратор Цицерон при підготовці своїх розмов користувався методом візуалізації запам'ятовування : кожен уривок своєї мови він заучував в різних кімнатах, зв'язуючи текст з певним кутом будинку, а потім, виступаючи на засіданні Сенату, подумки повторював свій шлях. Спробуйте вивчити вірш з дитиною, прив'язуючи кожен рядок до обстановки в його кімнаті. Сенсорна пам'ять, яка є основою для короткочасної пам'яті, відноситься до органів чуття. Саме тому сигнали запам'ятовування працюють швидко.

4. Позіхайте! Що таке позіхання? Енергійне постачання мозку киснем. Тому покращується здатність зосередитися. Хочете посилити ефект? Під час позіху помасажуйте нижню щелепу - цим ви стимулюєте роботу численних нервів, які йдуть прямо до головного мозку.

5. Пожуйте! Британські учені провели експеримент і встановили, що з жувальною гумкою учбовий матеріал запам'ятовується на 35% краще, ніж без неї. Можливо, річ у тому, що тривале жування стимулює вироблення інсуліну, який покращує засвоєння глюкози клітинами мозку, тобто і процес запам'ятовування. Інше питання - наскільки це корисно для зубів і здоров'я в цілому.

6. Потанцюйте! Чи запишіть дитину в спортивну секцію. Будь-яка фізична активність покращує кровообіг мозку, активізує психічні процеси, які забезпечують сприйняття, переробку і відтворення інформації. Танці або спорт до того ж вимагають концентрації уваги і зосередженості, що тренує механізми пам'яті.

7. Сеанс масажу. Навчіть дитину простим способам самомассажу : легке постукування по грудях і шиї теж стимулює кровообіг, знімає напругу, допомагає роботі мозку. Введіть цю вправу в  ранішню зарядку - тоді масаж стане регулярним.

8. Робота пальчиками. Розвиток дрібної моторики корисний не лише для каліграфічного почерку. Плетіння фенечек, вишивка хрестиками, нанизування намистин - усі ці дії активізують роботу головного мозку. Можна барабанити кінчиками пальців по столу (чи по клавішах піаніно), стискувати і розтискати кулачки, натискати долонями на поверхню столу. Існує безліч пальчикових ігор, коли текст супроводжується рухами рук. Наприклад, "Гроза": Закапали краплі (постукати двома пальцями кожної руки по столу), Йде дощ (постукати чотирма пальцями). Він ллє як з відра (стукаєте сильніше). Пішов град (кісточками пальців вибивайте дріб). Виблискує блискавка (пошипіть, намалюйте пальцем в повітрі зигзаг). Гримить грім (барабаньте кулаками або ляскайте в долоні)! Усі швидко втікають додому (ховайте руки за спину). А уранці знову яскраво світить сонечко (опишіть обома руками великий круг).

9. Домашній театр. Пам'ять треба тренувати, як будь-який м'яз нашого тіла. Спробуйте організувати домашній театр, ставлячи кожні вихідні невеликі п'єси. Нехай маленькі актори учать вірші і декламують їх перед сімейним обідом.

10. Розважайтеся. Спробуйте раз на тиждень робити "усе навпаки": чистите зуби лівою рукою (лівші - зрозуміло, правою), тримаєте "неправильно" ложки і вилки, пишіть в чернетці "не тією" рукою. Це допоможе активізувати ту півкулю мозку, яка в звичайному житті менше завантажена.

11. Правильне харчування. Риба, морепродукти, рослинна олія, злаки, овочі покращують пам'ять. Невелика кількість борошняного і картоплі теж не пошкодить: вуглеводи дають енергію організму. А солодке, навпаки, краще обмежити. Хоча шматочок шоколаду здатний "підстібнути" втомлений мозок. Не забувайте і про полівітаміни, особливо важливий для пам'яті йод.

12. Нюхайте. Ще одна рада - від ароматерапевтів. Розмаринові, лимонні і м'ятні ефірні олії стимулюють пам'ять. Можна запалити в кімнаті дитину аромалампу з краплею олії.

13. Посміхайтеся! Гарний настрій також сприяє розвитку пам'яті. Якщо дитину щось турбує, вона гірше запам'ятовуватиме. Навчіть її простим прийомам розслаблення - глибокі вдихи і видихи заспокоюють і концентрують увагу.
Pink Flowers